sâmbătă, 12 septembrie 2009

Creionul si cele 5 calitati ale sale

"Copilul îsi privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat, întreba:
- Scrii o poveste care ni s-a întâmplat noua? Sau poate e o poveste despre mine?
Bunicul se opri din scris, zâmbi si-i spuse nepotului:
- E adevarat, scriu despre tine. Dar mai important decât cuvintele este creionul cu care scriu. Mi-ar placea sa fii ca el, când vei fi mare.

Copilul privi creionul intrigat, fiindca nu vazuse nimic special la acesta.

- Dar e la fel ca toate creioanele pe care le-am vazut în viata mea!
- Totul depinde de felul cum privesti lucrurile. Exista cinci calitati la creion, pe care daca reusesti sa le mentii, vei fi totdeauna un om care traieste în buna pace cu lumea.

Prima calitate: poti sa faci lucruri mari, dar sa nu uiti niciodata ca exista o Mâna care ne conduce pasii. Pe aceasta mâna o numim Dumnezeu si El ne poarta de grija.

A doua calitate: din când în când trebuie sa ma opresc din scris si sa folosesc ascutitoarea. Asta înseamna un pic de suferinta pentru creion, dar pâna la urma va fi mai ascutit. Deci, sa stii sa suporti unele dureri, pentru ca ele te vor face mai bun.

A treia calitate: creionul ne da voie sa folosim guma pentru a sterge ce era gresit. Trebuie sa întelegi ca a corecta un lucru nu înseamna neaparat ceva rau, ceea ce este neaparat e faptul ca ne mentinem pe drumul drept.

A patra calitate: la creion nu este important lemnul sau forma lui exterioara, ci mina de grafit din interior. Tot asa, îngrijeste-te de ce se întâmpla înlauntrul tau.

Si, în sfârsit, a cincea calitate a creionului: lasa totdeauna o urma. Tot asa, sa stii ca ceea ce faci în viata va lasa urme, astfel ca trebuie sa încerci sa fii constient de fiecare fapta a ta"

de Paulo Coelho

3 comentarii:

Anca Unica spunea...

Care este mesajul ascuns al acestei povesti? Ca lucrurile simple si aparent neimportante ( ca un creion ) sunt cele care conteaza cu adevarat! :)

Cristina spunea...

da...asa este...de la acele lucruri aprent neimportante avem de invatat uneori cel mai mult!!! mersi de promptitudine...multumesc pentru ca...desi nu am mentionat nimic pana acum...de fiecare data astept cu nerabdare pareri...sau...mai bine zis: voi astepta;)

Anca Unica spunea...

Sa stii ca eu ma pun pe treaba. si mie imi place sa aud diferite pareri asa ca ar fi absurd numai sa astept sa primesc fara sa si dau :P